Ο Τσακαλώτος παρουσιάζει στο Βερολίνο τις κυβερνητικές απόψεις για τη «μεταμνημονιακή παρακολούθηση» - Free Sunday
Ο Τσακαλώτος παρουσιάζει στο Βερολίνο τις κυβερνητικές απόψεις για τη «μεταμνημονιακή παρακολούθηση»

Ο Τσακαλώτος παρουσιάζει στο Βερολίνο τις κυβερνητικές απόψεις για τη «μεταμνημονιακή παρακολούθηση»

Την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Γερμανό Υπουργό οικονομικών, Ολαφ Σολτς, έχει σήμετα στις 11 , ώρα Ελλάδος, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις απόψεις της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή παρακολούθηση», τον τρόπο δηλαδή εποπτείας της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας που λήγει τον Άυγουστο.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κατά την συνάντηση θα εξεταστούν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο -εν όψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου και καθώς το πρόγραμμα στήριξης εκπνέει τον Αύγουστο.

Όμως της λήξης του προγράμματος, προηγείται η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει καθώς έχουν υλοποιηθεί μόνο 13 από τα 88 προαπαιτούμενα.
Η ανησυχία των δανειστών για τις καθυστερήσεις, κατέστη σαφής στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, στις Βρυξέλλες, όπου την χώρα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης.

Της συνεδρίασης είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Washington Group για το ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόλ Τόμσεν.

Στη συνεδρίαση, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζήτησαν ανταλλάγματα, όρους και δεσμεύσεις για να συναινέσουν στην ελάφρυνση ενώ η Γαλλία πρότεινε μηχανισμό ελάφρυνσης του δανειακού βάρους με βάση την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την οποία αποδέχονται άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕΣύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Χουλιαράκης διαβεβαίωσε το Euroworking Group, (στο Washington Group δεν είχε κληθεί) ότι οι εκκρεμότητες για τα 75 προαπαιτούμενα είναι «τεχνικής φύσεως» και η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τα λύσει επικαλούμενους και ότι μια μέρα πριν μόλις το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε και νέο νομοσχέδιο.

Η απάντηση του οργάνου ήταν ότι αν δεν υπάρξει «τεχνική συμφωνία» με τους θεσμούς τον Μάιο, το Eurogroup της 21ης Ιουνίου δεν θα μπορέσει να επικυρώσει το τέλος της 4ης αξιολόγησης και αυτή θα παραπεμφθεί στις 12 Ιουλίου, τελευταία συνεδρίαση πριν τις διακοπές του Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των οποίων, στις 21 Αυγούστου, λήγει το πρόγραμμα.

Ο κ.Χουλιαράκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των δανειστών για το «Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου» , το οποίο ομομάζεται επισήμως Growth Strategy for the future of Greece, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί, υπόκειται σε αλλαγές και τελεί υπό διαμόρφωση.

Το σχέδιο Τσακαλώτου θα παρουσιαστεί επισήμως στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Του Eurogroup όμως θα έχει προηγηθεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την επόμενη Δευτέρα 16 Απριλίου και για μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας η επικεφαλής του ΔΝΤ, θα συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους των ευρωπαικών θεσμών, ενώ θα διεξαχθεί και η τριήμερη Σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά στις 20 Απριλίου), στην οποία επίσης θα εξετασθεί το θέμα.